Новини и съобщения

Плаващи ветро-ферми

 
Снимка на Администратор ЧЕК
Плаващи ветро-ферми
от Администратор ЧЕК - неделя, 28 октомври 2018, 23:28
 


Твърде малко европейски пристанища разполагат понастоящем с инфраструктурата, необходима за разгръщането на офшорни ветроенергийни ферми, според проучване на консултантската компания LOC Renewables. Фирмата заяви, че е анализирала 96 пристанища в своя доклад за „плаващия вятър“ по възложение на Carbon Trust, установявайки, че само няколко от тях – в Шотландия, Норвегия и Испания – са подходящи за разработване на плаващи ветроенергийни проекти.

„Без план за изграждане на мрежа от подходящи пристанища, липсата на подходяща инфраструктура за комерсиални плаващи офшорни ветропаркове ще доведе до по-големи разходи и по-дълги интервали от време за влизане в експлоатация“, заяви LOC.

За да се изгради ферма с плаващи турбини, едно пристанище трябва да има голяма наземна площ за производствените линии, да разполага със зона за „мокро съхранение“ на сглобените устройства, както и да се намира близо до други оперативно съвместими пристанища.

Докладът също така е установил, че трябва и да се разработят нови плавателни съдове за изграждането на инсталациите. Сегашните кораби, използвани за вятърноенергийни ферми с фиксирани основи, „вероятно ще се окажат недостатъчни“.

„Като подчертаваме предизвикателствата за инфраструктурата, пред които е изправен „плаващият вятър“, ние им даваме възможност да се справят с тях“, коментира Изпълнителният директор на LOC Group Ар Ви Ахилан. Според него, има спешна необходимост от инвестиции в нова пристанищна инфраструктура, за да се избегнат забавянията при разполагането на мащабни плаващи офшорни вятърни паркове.

Източник: https://greentech.bg