Новини и съобщения

Електрифицирано производство на стомана ще елиминира 1,7 гигатона CO2 годишно

 
Снимка на Администратор ЧЕК
Електрифицирано производство на стомана ще елиминира 1,7 гигатона CO2 годишно
от Администратор ЧЕК - неделя, 28 октомври 2018, 23:28
 


Младата фирма Boston Metal е разработила технология за електрифициране на производството на стомана, което може да намали емисиите на CO2 с 5%.

За целта в процеса на производство се използва електролитна клетка вместо доменна пещ. Съответно в процеса се използва електроенергия, а не въглерод, за обработката на суровата желязна руда.

Традиционно при производството на стомана железният оксид се поставя в доменна пещ с кокс – твърда, пореста субстанция, извлечена от въглища. При високата температура коксът се превръща във въглероден окис. Той „изсмуква“ кислорода от желязото, като произвежда междинен метал, известен като чугун – заедно с отделянето на въглероден диоксид, който се изпуска в атмосферата.

Това, заедно с други стъпки в процеса на работа със стомана, изпомпва в атмосферата около 1,7 гигатона въглероден диоксид годишно. Секторът формира около 5% от емисиите на въглероден диоксид в световен мащаб.

Самата Boston Metal е млада фирма, отделена от развойната дейност на Масачузетския технологичен институт. Предстояща кампания за набиране на финансиране ще осигури изграждането на голям демонстрационен проект.

Източник: https://greentech.bg