Новини и съобщения

Тънкослойна многопластова перовситна соларна клетка с ефективност около 37%

 
Снимка на Администратор ЧЕК
Тънкослойна многопластова перовситна соларна клетка с ефективност около 37%
от Администратор ЧЕК - неделя, 28 октомври 2018, 23:30
 


Oxford PV и Оксфордският университет са подсигурили финансиране за нов изследователски проект, чиято цел е създаването на тънкослойна многопластова перовскитна соларна клетка с ефективност около 37% и подобрена дългосрочна стабилност. За целта са предвидени средства в размер на 5 милиона британски лири – половината от британското правителство.

Очаква се изследователският проект да продължи пет години. Той ще получи 2,5 млн. паунда от правителствения научноизследователски съвет по инженерни и физически науки (EPSRC). Останалите 50% са инвестирани от Oxford PV.

EPSRC има за цел да насърчава дългосрочни, основани на научни изследвания партньорства между фирми и университети. Като част от сътрудничеството са планирани партньорства с различни изследователски групи, включително такива за фотоволтаика и за оптоелектронни устройства. Ръководител на проекта ще е Хенри Снаит от Оксфордския университет, който е и главен разработчик и съосновател на Oxford PV.

„Индустриалният фокус на Оксфорд PV остава трайно насочен към завършването на технологията за таденмна перовскитно-силициева клетка“, каза Крис Кейс, главен технически директор на Oxford PV. Производителят на фотоволтаици, който има за цел да комерсиализира тази технология в завод в Бранденбург, Източна Германия, постигна значителен напредък в това отношение. „Понастоящем в нашата пилотна инсталация вече се произвеждат комерсиални слънчеви панели от петови силициево-перовскитни клетки и ние оптимизираме оборудването и процесите за подготовка на масово производство“.

Проектът с Оксфордския университет цели да открие нови възможности. „В по-дългосрочен план, да предоставим на фотоволтаичната индустрия технология за ценово ефективни слънчеви клетки, способни да достигнат ефективност от близо 40%, е вълнуваща перспектива. Тя допълнително ще трансформира глобалната фотоволтаична индустрия,“ каза Кейс.

 

Снимка: Oxford PV

Източник: https://greentech.bg