Новини и съобщения

“Батерии Европа“ – ЕК се опитва да стимулира акумулаторния бизнес

 
Снимка на Поля Антонова
“Батерии Европа“ – ЕК се опитва да стимулира акумулаторния бизнес
от Поля Антонова - петък, 8 февруари 2019, 14:34
 

bateryИзправени пред нарастваща конкуренция от страна на САЩ и Китай, европейските политици и копорации взеха решение да засилят експертизата в сферата на системите за съхранение на енергия на стария континент. Европейската комисия стартира „Батерии Европа” – платформа за нови технологии и иновации, която цели да подобри способността на европейския батериен сектор да се конкурира с чуждестранните си съперници.

Пазарът на акумулатори в Европа може да струва 250 милиона евро годишно от 2025 г. нататък, според Европейската комисия.

InnoEnergy ще бъде ръководител на платформата, заедно с Европейския алианс за енергийни изследвания (EERA) и Европейската асоциация за съхранение на енергия (EASE).

В рамките на следващите три години проектът, който е на стойност 1 млн. Евро, ще събере публични и частни партньори, участващи в научноизследователски дейности в областта на батериите, координирайки събития, срещи и възможности за работа в мрежа, според изпълнителния директор на InnoEnergy Диего Павия.

“Съхранението на енергия е технология за изграждане на чистата енергийна система на бъдещето – от съхранението в комунален мащаб до електрическите превозни средства и безжичните средства“, каза той. „От съществено значение е програмите за научни изследвания и иновации да са тясно свързани с тези в промишлеността, за да се осъществи плавен преход от концепциите към реалността.“