By / 26th март, 2017 / Новини / Off

ЧЕК бе съорганизатор на провелата се в гр. Варна инициатива ”Eкологичен ден – екология, творчество и красота

На 06.06.2015 г. в Морска градина – Варна се проведе ”EКОЛОГИЧЕН ДЕН – ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО И КРАСОТА”, организиран от Сдружение „Институт за Младежки Инициативи и Иновации“, в партньорство с обшина Варна, АБЧО, ЧРАУЕ, ВСУ „Черноризец Храбър” и Черноморски енергиен клъстер.
Цветна феерия заля сцена Раковина, където млади варненци заедно с флористи и художници изработиха в откритите творчески работилници накити, сувенири и аранжировки от отпадъчни материали и цветя. Студенти от ВСУ демонстрираха как с помощта на еко материали и рециклиране можем да превърнем стари дрехи в екстравагантни тоалети.
Партньорите на инициативата от Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО), Черноморска регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) и Черноморски енергиен клъстер представиха интересна информации за ползите от рециклирането на отпадъците, използването на алтернативен градски транспорт и възобновяемите източници на енергия в ежедневието ни. Те провокираха младите хора да дадат своя принос към опазването на околната среда като използват широко разпространените в Европа методи за предвижване в града чрез: Споделено пътуване с кола (car sharing), Комбинирано използване на кола (car pooling), Използване на система „Паркирай и пътувай” (park&ride) и Екошофиране.

В края на инициативата с храсти се изписа надписа „Варна – Европейска младежка столица 2017“, като по този начин организаторите демонстрираха своята подкрепа на този приз, изключително важен за град Варна
Събитието бе част от програмата на „Младежки форум за партньорство с местната власт“ и се организира с финансовата подкрепа на община Варна.