By / 18th май, 2022 / Новини / Off

ЧЕК участва в международна конференция

„Бизнес сътрудничество за устойчив син растеж в Европа“

На 10 и 11 май 2022 г. в Атина се проведе международно събитие, организирано от „Иновация Норвегия“. Целта на събитието бе да се засили сътрудничеството между бизнес и изследователски организации, клъстери от 12-те страни в ЕИП и Норвегия. Това са:  България, Хърватия, Естония, Гърция, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия.

Сътрудничеството се подкрепя чрез безвъзмездните средства предоставени от ЕИП и Норвегия. За 2014г.-2021г. са предоставени 320 милиона евро в подкрепа на 10 програми за бизнес развитие, иновации и МСП в 10 държави в Европа. В раздела „Син растеж“ програмата подкрепя проекти за бизнес иновации, създаване на стойност и конкурентоспособност в морския и морския сектор. Проектите разработват нови технологии, процеси или решения, допринасящи за укрепване на устойчива синя икономика в страните бенефициенти и тяхното сътрудничество с Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Международното събитие в Атина беше открита от Mr Magnar Ødelien, Директор на „Иновация Норвегия“, Mr Kostas Fragkogiannis – заместник министър на Външните работи на Гърция и Mr Frode Overland Andersen – посланик на Норвегия в Гърция.

От Българска страна, на събитието присъства инж. Тодор Тонев, председател на УС на Черноморски енергиен клъстер (ЧЕК). Целта на посещението бе запознаване  с най- новите тенденции в областта на „Син растеж“ на „умни“ пристанища, брегови зони, офшорни ветрови централи, синя икономика и оползотворяване на морски продукти, логистика и морски градове. Бяха представени добри примери от Иновация Норвегия, пристанище Sines – Португалия, Корабостроителница „Искра“ – Хърватска, „Corvus Energy“ – Норвегия, Пристанище Гдиня – Полша, Морски клъстер Литва, Пристанище Берген – Норвегия, Офшорен вятърен клъстер Норвегия и др.

Инж. Тонев успя да реализира следните индивидуални срещи (B2B) с други участници в конференцията:

  • С Paul Thomassen от Simis AS, Норвегия – фирма разработила специализиран софтуер за аероеластична симулация за офшорни вятърни турбини
  • С Kristoffer Moldekleiv, представител на Клъстер Норвежки енергийни решения: Клъстерът предлага решения за прехода на компаниите към нови вериги за създаване на стойност. Сътрудничеството с клъстера насърчава среда за иновации и технологични разработки и иницииране на иновативни индустриални енергийни проекти
  • С Paal Hylin, представител на Open Ocean Farming AS Норвегия, фирмата се занимава с отглеждане на риба в офшорни зони и доставчик на технологии за отглеждане под вода на морски продукти
  • С г-н Стойко Стойков, представител на Hydrolift Smart City Ferries AS Норвегия, която разработва електрически автономни фериботи за градска употреба.

Формалните и неформални срещи бяха изключително ценни относно формулирането на нови проектни идеи и създаването на нови сътрудничества.

ЧЕК изказва своята благодарност на „Иновация Норвегия“ за предоставената възможност за създаване на контакти и бъдещи бизнес сътрудничества!