By / / Новини / Off

Фирми членки на ЧЕК участваха в международна конференция за съхранение и разпределение на енергия в градcка cреда

Международният проект CSSC Lab представи основните си резултати на заключителна конференция в Хърватия

По покана на Асоциация на черноморските общини, официален партньор на международният проект CSSC Lab, представители на две от фирмите членки на ЧЕК – „3К“ АД и „Рейтекс Инжинеринг” ООД взеха участие в заключителната конференция на 10-11 ноември 2022г. в Брачак, Хърватия. В краят на този месец официално приключва съвместна инициатива на 17 партньори от 11 европейски страни, наречена „CSSC Lab – Лаборатория за съхранение и разпределение на енергия в градcка cреда“, целяща да ускори внедряването на CSSC решения в градовете от Дунавския регион. Благодарение на почти три години интензивно сътрудничество бяха разработени редица полезни техники и инструменти в подкрепа на разработването на технологични решения за общини и градове в областта на свързването на сектори и съхранението на енергия. Тези теми са и текущи приоритети за смекчаване на последиците от енергийната криза в Европа. Заключителната конференция се проведе в реставрираните помещения на историческия замък в Брачак, известен като Енергиен център Брачак, където е базиран и водещият партньор на CSSC Lab, хърватската компания REGEA. Събитието беше едновременно предавано онлайн за тези, които не можаха да присъстват. В рамките на двудневното международно събитие участниците имаха възможността да посетят на място фотоволтаична система в Общинска болница Брачак, както и когенерационна инсталация (TE-TO Zagreb) + съхранение на топлина в град Загреб.

Идеята на нашия проект датира от пет години, когато свързването на секторите и съхранението на енергия на общинско ниво не беше гореща тема. Моментът на нашата инициатива, която беше подкрепена от безвъзмездната помощ по Транснационалната програма Дунав, съответства точно на началото на енергийната криза след скандалните събития от по-рано тази година. Няколко месеца след това видяхме огромно увеличение на интереса към резултатите на нашия проект във всички партньорски региони и безспорно ни беше по-лесно да запълним капацитета си за обучение, например. В същото време успяхме да насочим по-добре мерките, които бяха разработени в рамките на т.нар. регионални планове за действие, т.е. някакви насоки за координирани действия на регионално ниво. Представихме ключови резултати от проекта, като набор от предложени мерки във всеки регион, електронен инструмент за избор на подходяща технология, набор от обучения за общинския сектор, нашата онлайн платформа за знания и дейности за разпространение. Но най-много се гордеем от успешното реализиране на четири специфични технологични инвестиции, които служат като референция за добри практики за обществеността. Това са демо-центровете използващи секторно свързване и принципи за съхранение на енергия, изградени в Австрия, България, Хърватия и Словения“, сподели по време на конференцията Марко Чавар, ръководител на CSSC Lab.

Именно първия такъв демонстрационен център е енергийно позитивна офис сграда, която задоволява енергийни си нужди от ВЕИ, разположена на територия собственост на фирма „3К“ АД – Център за Енергийни Решения в град Варна.

Повече информация за проекта и постигнатите резултати: www.cssclab.eu