Черноморски Енергиен Клъстер участва в „Европейска седмица на устойчива енергия 2013” в Брюксел

Представители на ЧЕК направиха визитата до Брюксел с цел участие в ежегодното събитие „Световни Дни на Устойчива Енергия 2013” с цел обмен на опит и добри практики между участващите международни енергийни експерти.

Международното събитие „Световни Дни на Устойчива Енергия 2013”, което е едно сред най-големите европейски форуми за дискусия на енергийното бъдеще, се проведе в периода 24.06.2013г – 28.06.2013г. Форумът събра всички действащи лица в областта на енергийната ефективност, представи новите инициативи на пазара и стимулира инвестициите в полза на чистите технологии. Над 30 000 участници от над 40 държави ежегодно присъстват на събитието. В рамките на форума се проведоха много конференции, семинари и дебати за най-добро използване на енергийната ефективност и ВЕИ в Европа. 

Експертите от ЧЕК се регистрираха и участваха на две сесии на конференцията, проведена на 25.06.2013г.:

I Предиобедна сесия: Към ЕС 2020 и след това. Местни и регионални действия
Бяха представени конкретни примери от местните и регионалните власти, които са успели в намирането на иновативни начини за финансиране на устойчива енергия, с подкрепата на Европейските институции, частния и финансовия сектор, граждани. Беше обърнато внимание на това, че местните и регионалните власти имат ключова роля за устойчивото управление на енергията. Финансирането на инвестициите в енергийни проекти продължава да бъде предизвикателство в местно ниво и трябва да се търсят възможности и специфични форми на финансиране. Своя опит споделиха представители на общините на Париж, Торино Люксембург и др.
II Следобедната сесия: „СГРАДИ: пътища за насърчаване на ефективно отопление, охлаждане и изолация“ 
Бяха представени възможни стратегии за мобилизиране на инвестиции в обновяването на националния жилищен фонд. Предизвика дискусия въпросът дали не следва да се повиши наема в обновените жилища и до какво би довело това, ако се направи.

В рамките на таз годишното събитие „Европейската седмица на устойчивата енергия 2013г.“ на 24 юни 2013 се проведе и Церемонията на Конвента на Кметовете, на която присъстваха всички кметове подписали Споразумението през 2012г. Представителите на ЧЕК успяха да посетят и официалната церемония, на която присъстваха кметове подписали Конвента на кметовете през 2012г., включително четирима от Асоциацията на Българските Черноморките Общини, координатори и поддържащи институции. Официално откриване на церемонията направи Председателят на Европейската Комисия – г-н Жозе Мануел Барозо.

Официален гост на събитието бе г-н Арнолд Шварценегер, бивш кмет на Калифорния и настоящ председател на фонда R20 – Regions of Climate Action. Неговата емоционалната реч направи изключително впечатление. Той постави ударението върху личното отношение и участие на всеки, който работи за постигане на целите за икономия на енергия и използване на възобновями ресурси срещу промените на климата на земята. („Толкова съм развълнуван днес да говоря на тази среща на кметовете, усещам страстта, енергията и силата на всички вас“. Той призова европейските лидери да работят заедно на международно ниво „, за да поведе света към устойчиво енергийно бъдеще“). 

Кметове от градове като Гент, Heidelberg, Тампере, и Лвов представиха конкретни примери за това как техните граждани са се възползвали от устойчиви енергийни инициативи за справяне с предизвикателствата на икономическата криза. 

Дата: 04.07.2013г.