Форум „Дни на Черноморски Енергиен Клъстер“ се проведе в морската столица

На 30 октомври 2012г. се проведе във Варна последният енергиен форум от поредицата „Дни на Черноморски Енергиен Клъстер“. Повече от 60 участниците се събраха във Фестивалния комплекс в морския град, за да се запознаят с целите на новосъздадения клъстер, както и да се срещнат с представителите на фирмите – членовете на ЧЕК.
Форумът официално бе открит от г-н Иван Табаков, председател на Варненска търговско-индустриална камара и от административния секретар на клъстера – г-н Добромир Джиков. В рамките на събитието членове на клъстера като 3К, Рейтекс Инженеринг ООД, ЧРАУЕ и АБЧО се преставиха със самостоятелни презентации, представящи техните инициативи и проекти в областта на енергийната ефективност и прилагане на ВЕИ.

На събитието бяха организирани и рекламни изложбени щандове, на които всяка фирма член на клъстера представи своята дейност. На щандовете бяха поканени да се представят и високотехнологичните продукти за фасадни стени – енергоспестяващи блокчета за зидария YTONG extra+ и минерални топлоизолационни плочи YTONG Multipor, Светодиодно осветление – интелигентни решения приложени в практиката на „Самел-90“ АД, възможности за финасиране за прилагане на енергийно-ефективни мерки за домакинствата, др. На участниците в семинарите бяха раздадени информационни и рекламни материали (брошури, инфолисти) за клъстера.

Особен интерес предизвика презентацията на инж. Тодор Тонев, старши експерт в Черноморска регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) относно ”Програмата за обновяване на българските домове”. Веднага след неговата презентация беше представена възможността за финансиране на потенциални заинтересовани лица в програмата чрез Фонда за жилищно обновяване към Корпоративна търговска банка. Не по-малко интересна бе и презентацията на арх. Н. Георгиев от „Студио Щрих” ООД относно традиционните методи и решения за ниско енергийни еднофамилни жилищни сгради. Архитектът представи и проекта си за така известната във Варненска област „сламена къща”.

Приложения:

  1. Презентация Фирма ‘3К’ АД (*.pdf 2.07 MB)

  2. Презентация “Черноморски Енергиен Клъстер” (*.pdf 4.43 MB)

  3. Презентация ДОБРИ ПРАКТИКИ ПРОЕКТ SEAP (*.pdf 4.04 MB)

  4. Програма за обновяване на българските домове (*.pdf 0.40 MB)

Дата: 31.10.2012г.