By / 26th юни, 2017 / Новини / Off

ВТОРО КЛЪСТЕРНО ОБУЧЕНИЕ, ОРГАНИЗИРАНО СЪВМЕСТНО ОТ ИНОВАЦИЯ НОРВЕГИЯ И АСОЦИАЦИЯТА НА БИЗНЕС КЛЪСТЕРИТЕ

Екипът на Черноморски енергиен клъстер взе участие и на 2рото обучение за клъстерни мениджъри

Двудневното събитие се проведе на 21-22.06.2017 г. в хотел Хилтън, гр. София. То бе насочено изцяло към обучение за клъстерни мениджъри на развиващи се и развити клъстери, акредитирани от ИАНМСП, както и за всички членове на Асоциация на Бизнес Клъстерите. Обучението стартира с кратко представяне на присъстващите клъстерни организации, техния мениджърски екип, опит, конкурентни предимства и т.н. След, което г-жа Hege Økland, Изп. Директор на NCE Maritime Cleantech презентира успешното развитие на норвежкия морски клъстер, постижения и предизвикателства.

Теми, свързани с привличане активността на членовете в клъстерните процеси, управление на клъстера в различните фази от неговото развитие, интернационализация на клъстерите, търсене на партньорства, сътрудничество между България и Норвегия в сферата на устойчивия зелен бизнес, и т.н. бяха сред основните в обучителната програма и работа по групи.

Процесът на сертифициране на европейските клъстери и Европейския секретариат за клъстерен анализ (ESCA), бяха представени в детайли от присъстващите старши експерти по отлични постижения в управлението на клъстерите Tor-Arne Bellika и Eivind Petershagen.

Освен запознаване с добрия мениджерски подход на норвежките клъстери, събитието даде възможност за стартирате на по-активно сътрудничеството между присъстващите клъстерни организации, запознаване с добрите практики на местно ниво и активността на Българските клъстерни мениджъри. Отчетена бе и решаващата роля на Асоциацията на бизнес клъстерите, за популяризиране на клъстерите на национално и международно ниво, както и за влияние на политиката за развитие на клъстерите в България.

Програмата от обучението може да откриете тук: http://www.i-perform.no/cluster-training-bulgaria/#1496829507013-cffc9e78-a232