By / 26th март, 2017 / Новини / Off

Представители на ЧЕК участваха на българо-руски бизнес форум във Варна на 14.02.2017г. 

Целта на бизнес форума, който е част от икономическите инициативи на община Варна, е увеличаване на международните контакти с потенциални инвеститори в различни сфери от икономиката. Официални гости на форума бяха Кмета на община Варна – г-н Иван Портних, областния управител на Варна – г-н Тодор Йотов, Игор Илингин, търговски представител на Руската федерация в България, и Сергей Лукьянчук, генерален консул на Руската федерация във Варна. След официалното откриване на срещата, зам. кмета на община Варна – г-н Пейчев направи презентация на Варна, а Игор Ковалев – на Централната Сибирско-търговско промишлена палата на Руската федерация.

“Варна е на второ място в страната по преки чуждестранни инвестиции след София. 85% от преките чуждестранни инвестиции в Североизточна България се формират от общините Варна и Девня. Нашият регион е атрактивен за инвестиции, строителният сектор и продажбата на имоти се развиват много добре. Двойно повече полети от Русия до летището във Варна се очаква да бъдат реализирани през предстоящия летен туристически сезон“, сподели домакина на форума г-н Портних.

Кметът обясни също така, че предизвикателството за общинската администрация в момента е създаването на „Зона за иновации и развитие – Варна“, която ще включва 4 общини – Варна, Аксаково, Белослав и Девня, с опции за присъединяване на нови общини. Амбиция е да се развият заедно възможностите за инвестиции, като се съчетаят различните преимущества на общините – свободни терени, логистика, включително използване на пристанищните мощности около езерото, работна ръка.

„Варна се преобрази през последните години. Освен за отдих градът предлага много добри условия и за различни конгресни прояви. Регионът е привлекателен за нашите инвеститори“, каза Игор Илингин. „През 2015-та година в Консулството на Руската федерация във Варна са били издадени двойно повече бизнес визи“, коментира неговият генерален представител – Сергей Лукьянчук.

Според дипломата, интересът на руските инвеститори към морската ни столица се е събудил и тепърва предстои реализацията на редица примамливи предложения. Той отрече слуховете за продажба на Санитарно-оздравителния комплекс в Камчия, но увери, че през лятото там се очаква да пристигнат много деца от различни части на Русия.