By / 5th април, 2017 / Новини / Off

Бизнес организации от седем държави се събраха в Осло

Представители на ЧЕК взеха участие в конференцията и съпътстващите събития в Норвегия

В периода 14-16.03.2017г., Иновация Норвегия чрез Норвежкия Финансов Механизъм организира мащабен форум за обмен на информация и създаване на мрежови възможности между бизнес организациите  от Европа и Норвегия.

Над 75 представители на компании от седем държави взеха участие на събитието в Осло с основната цел да получат ясна представа по стратегически теми: като норвежката модерна промишленост и иновационна политика, интелигентни общества, програма за подкрепа на клъстерите, норвежките очаквания към клиентите, успешни бизнес дела, т.н.

Професионално организираното от Enterprise Europe Network събитие „Brokerage Event“ (среща лице в лице с потенциални бизнес партньори) даде уникална възможност на компаниите от различни страни да се срещнат с  бъдещи партньори и да търсят възможности за сътрудничество. Целта на „Brokerage Event“ е хората да се срещнат и поздравяват на  висока скорост.

Двустранните срещи са обикновено за около 20 – 30 минути, което е достатъчно време, за да се изградят бизнес връзки. Всеки участник предварително можеше да изберете онлайн срещи с други участници, с които би искал да разговаря лично.

Събитието  се оказа успешен начин за намиране на международни бизнес партньори. Над  65 срещи се проведоха между норвежките компании и фирми от Европейското Икономическо Пространство и 55 срещи се проведоха между компании от шестте сътруднически страни партньори на ЕИП.

На вторият ден от конференцията, повечето от участниците, разделени в три групи се включиха в организираните екскурзии:

  • до Gjøvik с цел да се видят добри практики от норвежките промишлени среди;
  • до Trondheim, градът известен като Норвежката столица на модерните технологии и иновации;
  • до Stavanger, смятан от мнозина за най-напредналия норвежки „умен град“.

Представителите на ЧЕК взеха участие в ексурзията до Gjøvik, като посетиха Норвежкия университет за наука и технологии и индустриален клъстер NCE Raufoss.

Ръководството на университета представи научната си лаборатория и  3D принтери , които работят с пластмаса и  метал.

NCE Raufoss има ролята на националния център за използване на олекотени материали и автоматизирано производство в Норвегия. Клъстерът има 17 фирмени партньори  с над 5000 служители и около 700 милиона евро оборот. Основният пазар на клъстерните компании е световната автомобилна индустрия, областта на отбраната и В -В електрониката, разпространение на вода и газ, газови резервоари, алуминиеви профили, средства за придвижване, и т.н. Съвместната R & D компанията „SINTEF Raufoss Manufacturing AS“ е ръководител на проекта за Национален Експертен Център и действа като технологичен хъб за  развитие на индустрията.

Моля вижте презентациите от Осло:

Eli Bleie Munkelien – Good business practice

Per Koch Dream Commitment – Innovation Policy

Olav Bardalen Smart Communities

Bjørn Arne Skogstad Industrial Strategies

Espen Warland Norwegian Innovation Clusters

Eva Camerer Horizon 2020

Ingvild von Krogh Strand Strategic Business Development

Stavanger екскурзия:

Nordic Edge Expo 2016

Nordic Edge ppt

Gjøvik екскурзия:

Jon Sandvik Raufoss

Trondheim екскурзия:

Remi Johansen IWMAC

Torkel Ystgaard International Development Norway 

По време на конференцията и съпътсващите събития в Норвегия, участниците имаха възможността да подобрят професионални си знания чрез вникване в норвежката техническа експертиза, технология и опит, да повишат информираността за значението на доброто управление, да засилят сътрудничеството си с Норвегия и ,местния бизнес, както и да се запознаят с потенциални норвежки партньорски фирми за участие в предстоящата покана за проектни предложения по линия на Норвежкия Финансов Механизъм 2014-2020г.